Partidul Social Democrat ar câștiga majoritatea voturilor românilor, care s-ar organiza alegeri generale săptămâna viitoare, după cum arată rezultatul sondajului realizat de CURS, la comanda formațiunii politice, și care a fost prezentat de Marcel Ciolacu, președintele PSD, sâmbătă, în cadrul Consiliului Politic Național, organizat sâmbătă la Palatul Parlamentului.
PSD ar câștiga 32% din voturile românilor, așa cum arată sondajului CURS.
În clasament urmează liberalii, care ar câștiga, însă, un procent identic cu AUR, respectiv 19%.
USR ar urma să primească 12% din voturile alegătorilor, urmat de UDMR, cu 5%, ultima formațiune care s-ar încadra în pragul pentru a intra în Parlament.
Sub pragul de 5% apar SOS România (4%), PMP (4%), PU-SL (2%) și altul (3%), potrivit rezultatelor sondajului.
Autorii au indicat și evoluția intenției de vot pe formațiuni, în august, față de iunie și iulie.
Astfel, PSD a câștigat câte un procent în iulie și august față de luna anterioară, în timp de PNL a crescut cu un procent în iulie, pe care l-a pierdut apoi în august. AUR a rămas constant în iulie față de iunie, dar a crescut cu un procent în ultima lună.
UDMR părea că ratează intrarea în Parlament în iulie, când avea 4% din voturile electoratului, dar și-a revenit în august.
Față de alegerile generale din decembrie 2020, PSD este în creștere, la fel și AUR, în timp ce PNL și USR sunt în scădere:
PSD a obținut la Camera Deputaților 28,9%, iar la Senat 29,32%
PNL a primit 25,19% la Camera Deputaților, în timp ce la Senat a primit 25,58%.
La Camera Deputaților USR PLUS a înregistrat 15,37% din voturi și 15,86% la Senat.
AUR a înregistrat un scor de 9,08% la Camera Deputaților și 9.17% la Senat, iar UDMR 5,74% la Camera Deputaților și 5,89% la Senat.
PMP și ProRomânia nu au trecut pragul electoral.
PMP a primit 4,82% din voturi la Camera Deputaților și 4,93% la Senat.
ProRomânia a primit 4,09% la Camera Deputaților, iar la Senat 4,13%.
Sondajul CURS a fost realizat în perioada 24 – 31 august. Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților.